Facebook

Vlak na de oprichting van de VWG Zutphen e.o. in april 2005 zijn we gestart met de website en met een nieuwsgroep op internet. In die nieuwsgroep zijn jarenlang door tientallen mensen honderden berichten geplaatst. De nieuwsgroep bestaat echter niet meer, dus: weg berichten. Best jammer, want er was veel en mooie informatie te vinden over de vogels van Zutphen. We hebben die berichten er helaas nooit afgehaald (lees: opgeslagen).

Halverwege 2013 is de Facebookpagina van de VWG gestart. Na een aarzelende start is het aantal leden en berichten ondertussen flink gegroeid. Begin 2024 waren er meer dan 850 gebruikers/volgers.

De één bericht over excursies, de ander over ijsvogels, slechtvalken of knobbelzwanen, over natuurbeleid, vogels in de tuin, eerste onderzoeksresultaten, links naar websites, petities, krantenberichten, bevers, vlinders en sprinkhanen, kerstkaartjes, zeldzaamheden in de regio, oproepen, kijkhutten, komt met vragen over vogels, plaatst foto’s van vogels, landschappen of zonsopkomst etcetera. Er komt een enorme veelzijdigheid aan onderwerpen aan bod. Eigenlijk is Facebook niet meer dan een ouderwetse knipselkrant in een nieuw digitaal jasje.

Wanneer een Facebookaccount van iemand wordt gesloten (overlijden, geen zin meer in Facebook, account gekraakt e.d.), verdwijnen de berichten van die persoon direct van Facebook. Berichten die vooralsnog wel blijven staan, verdwijnen snel naar de achtergrond. Een goed overzicht van alles wat is verschenen, is niet te vinden en de zoekfunctie van Facebook laat zeer te wensen over. Wanneer je namelijk niet precies weet waar je naar zoekt, vind je niks en als je lang zoekt en ver terug gaat in de tijd, loopt Facebook vast! “Geavanceerd zoeken” met behulp van Google werkt niet. Blijkbaar zijn de Facebookpagina’s uitgezonderd van indexering bij Google. Wanneer de VWG te zijner tijd zou besluiten om de Facebookpagina te stoppen, kun je al helemaal nergens meer bij.

Niet alleen leden van de vogelwerkgroep kunnen berichten plaatsen, ook veel niet-leden en mensen van buiten Zutphen komen voorbij. De Facebookpagina is een open pagina, dus ook mensen die geen lid zijn kunnen de berichten lezen. Echter, om berichten op Facebook te lezen, moet je wel een Facebookaccount hebben. Dat mensen er voor kiezen daar geen account te hebben is in meerdere opzichten begrijpelijk. Toch is het van belang om ook die vogelaars in de regio kennis te laten nemen van wat daar allemaal voorbij is gekomen.

Reden om alles eens op te slaan in een pdf-bestand. In deze jaaroverzichten staat vanaf 2013 een chronologisch overzicht van de geplaatste berichten. Alleen tekst en verkleinde foto’s zijn hier terug te vinden. Geschreven reacties op de berichten, ‘gezien door’ en dingen als ‘leuk’ en ‘boos’ zijn zelden opgenomen. Dat is teveel werk. Het kan zijn dat niet alles hier terug te vinden is, maar het betreft wel meer dan 95% van de berichten. Wanneer je de reacties op een bericht wilt lezen, of de originele foto’s wilt zien, dan kunnen in ieder geval de Facebookers aan de hand van deze pdf’s daar nu gericht naar zoeken.

Michel Klemann

PDF-bestanden:Facebook 2023 okt t/m dec
Facebook 2023 jul t/m sep
Facebook 2023 apr t/m jun

Facebook 2023 jan t/m mrt
Facebook 2022 okt t/m dec
Facebook 2022 jul t/m sep
Facebook 2022 apr t/m jun
Facebook 2022 jan t/m mrt
Facebook 2021 okt t/m dec
Facebook 2021 jul t/m sep
Facebook 2021 apr t/m jun
Facebook 2021 jan t/m mrt
Facebook 2020 okt t/m dec
Facebook 2020 jul t/m sep
Facebook 2020 apr t/m jun
Facebook 2020 jan t/m mrt
Facebook 2019 okt t/m dec
Facebook 2019 jul t/m sep
Facebook 2019 apr t/m jun
Facebook 2019 jan t/m mrt
Facebook 2018 jul t/m dec
Facebook 2018 jan t/m jun
Facebook 2017 jul t/m dec
Facebook 2017 jan t/m jun
Facebook 2016
Facebook 2015
Facebook 2014
Facebook 2013