Zaterdag 15 januari 2022: Uilenfilm kijken en braakballen uitpluizen

Acht jonge vogelaars, waaronder 3 nieuwe leden en 1 eersteling, en 3 begeleiders waren vroeg uit de veren. Om in de kas van De Kaardebol aan de slag te gaan met één van de meest intrigerende vogelsoorten, namelijk uilen! Zoals gebruikelijk volgt eerst een inleiding en meteen bij de eerste vraag aan de kinderen over het verschil tussen gewone vogelsoorten en uilen, vliegen de vingers omhoog en vertellen ze met graagte: over hoe en waarom uilen geruisloos vliegen; over de shuttle van de kerkuil waarmee hij zo goed alle geluiden kan opvangen; dat ze hun kop zo handig alle kanten op kunnen draaien; over de oren (gehoororganen) die in de verenkrans rond het uilengezicht zitten, de één iets hoger en die aan de andere kant wat lager. Ook de getoonde afbeeldingen van verschillende uilensoorten herkennen de kinderen snel.

Met het bekijken van de film ‘Lotte en de Uilen’ worden de puntjes nog eens op de i gezet. En na de chocolademelk met koek storten de kinderen zich op het uitpluizen van de braakballen. Muisstil en af en toe kreten slakend over de vondst van een onderbeen, ribbetje of een spitsmuizenkaakje met bloed aan de tandjes, ontdoen ze heel precies de haren van de muizenschedels en -botjes en vullen daarmee hun petrischaaltjes. Goed dichtgeplakt gaan die mee naar huis, samen met nog een nieuwe bal voor thuis. Na afloop concluderen de begeleiders onder het genot van een cappuccino (heel blij dat Genietcafé Emerpark deze dag open was) dat er aan de motivatie van deze jonge vogelaars echt toch helemaal niets ontbrak… Het smaakt iedere keer weer naar meer!

Vergeet ik nog helemaal te melden wat de lievelingsvogels waren van de nieuwkomers: namelijk de witkop zeearend en de ijsvogel!!