Zaterdag 12 juni 2021: Voorstonden

Het belooft een prachtige dag te worden. We verzamelen om 9 uur bij de parkeerplaats Voorstonden. De kinderen worden door hun ouders gebracht, degenen die elkaar nog niet kennen maken kennis met elkaar…, allemaal de kijker om de nek en vol verwachting wat de dag ons brengen gaat.

Twee begeleiders, Frank en Florence, hebben de voorbereidingen voor een speurtocht en vogelbingo getroffen en sluiten zich wat later bij ons aan. Gezamenlijk vertrekken we het landgoed Voorstonden op, uitgezwaaid door ouders. Daar worden we in drie groepjes opgedeeld. Elk groepje loopt een route en maakt vier opdrachten uit een boekje dat de kinderen uitgereikt hebben gekregen. Daarna wordt er van begeleider gewisseld en worden de volgende vier opdrachten gemaakt.

De kinderen zijn enthousiast en beginnen aan het invullen van hun boekje. Er wordt geplakt, water geschept, door vleugels geprikt en er worden vogels gespot, eieren getekend, vogelgeluiden beluisterd, voetprints bekeken en vogelschedeltjes bewonderd. Het is mooi om te zien hoe kinderen problemen aanvliegen en oplossen. De een hoort zijn begeleider uit en hoopt het juiste antwoord te krijgen, een ander put al uit de nodige ervaring en een laatste laat zijn fantasie op hol slaan.

Als alle twaalf opdrachten en de kaarten met vogelbingo compleet zijn, ontmoeten we elkaar weer bij de pauzeplek, waar Frank de antwoorden en uitleg geeft. Florence laat ons nog een piepklein eitje zien: het begin van nieuw leven… maar ze laat ook twee dode jonge vogeltjes zien, een koolmeesje en een vinkje, die het niet gered hebben. Mooi om te zien hoe de kinderen dit observeren. Geen “ah eng” en “oh wat zielig”, maar met aandacht. Na alle inspanning volgt er ontspanning en is het tijd voor een heerlijke lunch.

Als afsluiter van een fijne ochtend zorgt Rob, de man die voor de jonge vogelaars de contacten (uitnodigingen, adresbestanden etc.) verzorgt, nog voor een verrassing: de kinderen krijgen een vogelboekje.

Blij en ons belonend met een gemiddeld cijfer van een acht nemen we weer afscheid van elkaar en zeggen: tot de volgende keer, op 2 juli de avondexcursie op het Kienveen!