Vrijdag 2 juli 2021: Nachtzwaluwenexcursie op het Grote Veld

Vol verwachting waren we; een allereerste avondexcursie met de Jonge Vogelaars naar het grote Veld. Michiel, de ecoloog van Natuurmonumenten had ons verklapt dat er zeker zeven paar nachtzwaluwen zaten. Hij schreef even enthousiast een vergunning uit zodat we die avond na zonsondergang in het veld mochten zijn. Hét tijdstip dat nachtzwaluwen actief worden met baltsen en al vliegend insecten in hun grote wijd open snavel laten vliegen waarbij ze met het dichtklappen ervan meteen de pootjes afbijten. Ook de ‘s nachts actieve houtsnippen stonden op ons verlanglijstje.

Die vrijdagavond verzamelden zich in totaal vijf mensen om mee op pad te gaan. Twee kinderen (Chayenna en Johan) en drie begeleiders; denkelijk was ons verlangen naar nachtzwaluw groter dan dat van de kinderen en was het tijdstip ongeschikt en lastig, want zo laat en de volgende ochtend weer vroeg op voor het volle programma van de kinderen. Voordeel was dat we met zijn allen in Florence’s busje pasten.

De sfeer was als die tijdens een schoolreisje. Uitgelaten arriveerden we op het Grote Veld. In het bos klonk een koor van roodborstjes, afgewisseld door zanglijsters, merels, zwartkop en het gekoer van houtduiven. Johan bleek heel goed in het nabootsen van een geelgors – tùtùtù – túúú (lang aanhouden)! We slopen zo zacht mogelijk door het bos, wat nog niet eenvoudig was, want, hoe beteugel je (motiveer je) vrolijk ratelende kinderen als je zelf liever je oren te luisteren wilt leggen om de spannende geluiden van blatende houtsnippen en snorrende nachtzwaluwen op te vangen…

Maar met voorzichtig aanmanen en door met z’n allen de handen achter de zeer gespitste oren te leggen en heel stil te luisteren of het naaimachineachtige gesnor van de nachtzwaluw al te horen was, lukte dat en verdubbelde het enthousiasme toen deze mysterieuze nachtvogel zijn geratel ook werkelijk liet horen… (https://www.xeno-canto.org/653840). En tot onze blijdschap lieten de in de schemering rondvliegende en baltsende houtsnippen hun geknor horen. (https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/houtsnip)

Extra spannend was het dat er bijna ongemerkt een mysterieuze witte nevel over de hei kwam te liggen. En met het zo speuren, luisteren, verder lopen, giechelen en genieten werd het laat… We hoopten dat de ouders nog even wilden wachten om hun uiterst wakkere kinderen in ontvangst te nemen.