Excursie naar landgoed Voorstonden op 13 januari 2024

Excursie Jonge Vogelaars naar landgoed Voorstonden op 13 januari 2024

Het  was weer een leuke start van het nieuwe vogeljaar.

We zijn naar landgoed Voorstonden geweest, een parkbos met vijvers, oude loofbomen en slingerende paden. Het park dateert van rond 1800 ; diverse (rode) beuken en enkele tamme kastandjes stammen uit ca. 1650. Een mooie omgeving om op zoek te gaan naar spechten en andere holenbroeders.

Al meteen aan het begin van de excursie zagen we diverse vinken, kool- en pimpelmezen, die druk bezig waren om voedsel te zoeken.

Iets verderop hoorden we een zwarte specht. De boomklevers waren al in voorjaarsstemming en lieten flink van zich horen.

Onderweg hebben we ook nog roodborstjes, een kauw, een buizerd en grauwe ganzen gezien en gehoord.

Vanwege de vele regen in de afgelopen weken stond er overal veel water. Na een paar nachten vorst was dat water dichtgevroren en dus werd er bij elke plas en sloot grondig onderzoek gedaan naar de dikte van het ijs. Ook werd er lekker gegleden en geglibberd op de ijsvlaktes. Gelukkig bleven bijna alle voeten droog.

In de pauze was er volop hete chocomelk en dat was niet alleen lekker om te drinken maar ook om alle koude handen weer op te warmen. Door ziekte waren 4 kinderen helaas niet aanwezig, maar zo was er wel extra veel chocomelk voor de anderen.

Tijdens deze pauze keken we op een weiland uit waar een grote groep grauwe ganzen zat.

Twee ganzen kregen ruzie, waarop een aantal kinderen vaststelden dat het er heftig aan toe ging tijdens zo’n gevecht.

Er was een nieuwe jongen, Micha; Micha wist al veel over vogels en zal ongetwijfeld een nieuwe aanwinst zijn. Zijn vader liep met ons mee en bood aan om een rugzak te dragen en dat was erg fijn voor Anneke.