Programma

Programma eerste helft 2023

Jeugdleden ontvangen voor deze excursies een uitnodiging met nadere details.
Deelnemers moeten zich van te voren aanmelden.
Tel. 06-13357686 of 0575 844494 (Rob) | jongevogelaars@gmail.com

Deelnemers aan de excursies worden geacht de coronaregels strikt in acht te nemen. Deelname is op eigen risico.

Tijdstip excursies zaterdags 09.30 – 12.30 uur; bij excursielocaties verder weg kan dit aangepast worden.
Het vertrekpunt wordt bij aanmelding bekend gemaakt.
Maximum aantal aanmeldingen voor een excursie is 15; meld uw kind dus snel aan!

DatumDoel excursieVervoer
14 januariVoer voor tuinvogels
Niets fijner dan pinda’s en zaden fijn te malen en daar een voedzaam hapje van te maken voor hongerige tuinvogels. Na de pauze speuren we naar welke vogels de tuinen van de Kaardebol bevolken en ontdekken wat zij lekker vinden.
geen
28 januariWinter- en watervogels in de Rammelwaard
Via het klompenpad Bronsbergen speuren we al struinend door de ruigte naar piepers en puttertjes in de pluizende distels. De stekelige meidoornstruiken met besjes zijn heel aanlokkelijk voor vogeltjes op trek. De tocht voert verder via vogelrijke plasjes naar de oever van de IJssel waar ganzen, meeuwen, aalscholvers voedsel zoeken. En wie weet ontmoeten we nog een bijzondere dwaalgast…
fiets
11 februariBraakballen pluizen op de Kaardebol
Mét film ‘Lotte en de Uilen’. Welke muizen lusten uilen het liefst? Leg de uitgepluisde botjes en kaakjes onder de loep en kijk op de zoekkaart welke muizen de uil gegeten heeft. Is het de bosmuis of de spitsmuis?
geen
25 februariStruintocht langs de Berkel
Deze keer speuren we aan de Oostkant van de Berkel naar eenden, futen, waterhoentjes, zilverreigers en vangen we misschien een glimp op van de vlugge ijsvogel of zien we een torenvalk bidden. Laarzen aan want het kan drassig zijn!
auto
11 maartVogels op “Bronsbergen”
We volgen het pad vanaf het populierenbosje naar de oevers van het meer. Zien we al ooievaars klepperen op hun nest? We speuren verder naar de eerste voorjaarsvogels en op het meer naar watervogels. Wie herkent het dodaarsje?
fiets
25 maartVoorjaar op Landgoed Voorstonden
Struinend langs bospaadjes bezoeken we zingende lijsters, merels, tjiftjaffen en zwartkopjes. Zouden ook de staartmees, bonte vliegenvanger of de goudvink zich laten zien? En welke spechtensoorten leven hier?
auto
15 aprilOude Begraafplaats Zutphen
Dit parklandschap met oude bomen wordt bevolkt door een bonte verzameling vogels; zoals de rappe stammen-beklimmende-boomkruiper en -klever, mezen en groene spechten. Sluipend en fluisterend speuren we ook naar de schuwe appelvink in de kruinen van hoge bomen.
fiets
29 aprilLandgoed ’t Haveke
In dit kleine onbekende parkbos worden de zwarte mees, glanskop en holenduif nog gespot; en heel misschien laat de zeldzame wielewaal zich horen. Wanneer we ons heel waakzaam langs de smalle paadjes bewegen kunnen we ook de mooie sprongen van eekhoorns bewonderen.
fiets
13 meiLandgoed Leusveld
Een natuurrijk oud bos waar de natuur nog springlevend is! Want waar zie je nog de gekraagde roodstaarten, appel- en goudvinken en bonte- en grauwe vliegenvangers. De broedtijd is begonnen: we proberen deze keer ook het nestelgedrag van de vogels goed in de kijker te krijgen. Natuurlijk brengen we een bezoek aan het vogeluitkijkpunt ‘Kijk over’ om de reigerkolonie te observeren.
auto
27 meiEmpese en Tondense Heide
Dit weidse en natte heidegebied is erg in trek bij vogels! Ook wij trekken door dit gebied en proberen de bijzondere vogels hier in de kijker te krijgen. De geel- en rietgors, de kleine karekiet en misschien wel een bosrietzanger of blauwborst! Wat kan zo’n vogel zingen zeg! En horen we ginds wulpen jubelen?
auto
10 juniOnderlaatse Laak
Deze ochtend gaan we op speurtocht door dit unieke nieuwe natte natuurgebied waar ook veel vlinders en libellen te zien zijn. Dit is een mooie tijd om naar de geelgors, roodborsttapuit, grasmus, tuinfluiter en zwartkop uit te kijken. En let op; wie hoort het verschil in de zang van deze twee laatste vogeltjes? Met een beetje geluk zien we misschien een jagende boomvalk.
auto
24 juniAfsluiting JoVo-seizoen?