Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken

Nieuws

Jonge slechtvalken (09-05-2018)

Heeft u op 27 april de vlaggen op de toren van de Walburgiskerk gemist? Dan vermoedt u misschien al wat er aan de hand is. De dag ervoor hebben we twee jonge slechtvalken kunnen ringen. Er lagen ook twee niet uitgekomen eieren. We verwachten dat die ook niet meer uitkomen. Om de slechtvalken niet te storen hebben we ook dit jaar afgesproken dat er niet gevlagd wordt op Koningsdag. Jammer voor Willen-Alexander, maar fijn voor onze slechtvalken!

Vervolgcursus vogelzang vol (30-01-2018)

De vervolgcursus vogelzang in het voorjaar van 2018 zit al helemaal vol. Waarschijnlijk volgt er begin 2019 weer een nieuwe beginnerscursus. Zeker is dat nog niet. Leden ontvangen sowieso bericht over nieuwe cursussen van de vogelwerkgroep. U kunt als lid van de vogelwerkgroep ook mee met de maandelijkse excursies en op die manier uw vogelkennis vergroten. De excursies zijn vaak met een groep van zo'n 15 mensen met een zeer divers vogelkennisniveau.

Landschapsbeheer Gelderland zoekt patrijzentellers (29-01-2018)

Stichting landschapsbeheer Gelderland organiseert een cursus voor mensen, die in het voorjaar willen helpen met het tellen van patrijzen. Lijkt dat je leuk? Meld je aan bij Landschapsbeheer Gelderland.
Zie Uitnodiging cursus patrijzen tellen voor meer informatie.

Facebookberichten geplaatst op de website (10-01-2018)

Vanaf heden kunt u op de website van de VWG het archief vinden van de facebookberichten. Zie: Info - Archief - Facebook.
De bedoeling is om ieder half jaar de nieuwe facebookberichten op de website te plaatsen.

Boekje verschenen: Weidevogels van de Tichelbeeksewaard (12-11-2017)

Op vrijdag 10 november is het boekje Weidevogels van de Tichelbeeksewaard verschenen. Het boekje is geschreven door onze leden Frans Parmentier en Joost Meilof. Eveline Moria tekende voor de opmaak.
Lees verder...

Jongerenwerkgroep (19-09-2017)

De jongerenwerkgroep start zaterdag 23 september. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
Neem snel contact op met Rob van Swieten: jongevogelaars@gmail.com
Lees verder...

Jongerenwerkgroep (08-06-2017)

De vogelwerkgroep is bezig met het oprichten van een jongerenwerkgroep. Vanaf het najaar start een programma met activiteiten voor jongeren in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Hou de website in de gaten.
Lees verder...

Bestrijding van de eikenprocessierups (08-06-2017)

In Zutphen en Warnsveld zijn 200 nestkasten opgehangen voor mezen. De mezen die hun nest kunnen gaan bouwen in deze kasten, gaan 'helpen' bij de bestrijding van de eikenprocessierups.
Lees verder...

Gierzwaluwen (02-04-2017)

De vogelwerkgroep heeft dit voorjaar tientallen gierzwaluwkasten opgehangen. Op 23 maart 2017 hingen we kasten op bij de Kennedyschool.
Lees verder...

Nieuwsbrief (12-02-2017)

Nieuwsbrief nummer 19

Beginnerscursus vol (28-01-2017)

De beginnerscursus zit al helemaal vol. Op dit moment weten we nog niet wanneer de volgende beginnerscursus gehouden gaat worden, maar we houden u graag op de hoogte. Wanneer u daar prijs op stelt zetten we u op de maillijst voor een volgende cursus.

Een andere mogelijkheid is om lid te worden van onze Vogelwerkgroep. U kunt dan mee met de maandelijkse excursies, en zo in de praktijk uw vogelkennis vergroten. De excursies zijn vaak in een groep van zo'n 10 tot 15 mensen, met een zeer divers vogelkennisniveau.

Nieuwsbrief (19-09-2016)

Nieuwsbrief nummer 18

Vogelcursus (17-09-2016)

In februari 2017 start een vogelcursus voor beginners waarvoor u zich nu kunt inschrijven.
Lees verder...

Excursieprogramma (12-08-2016)

Het nieuwe excursieprogramma staat in de Agenda.

Frank Schreij winnaar vogelwedstrijd (06-11-2015)

Op dinsdag 27 oktober 2015 heeft de jury de uitslag van de vogelwedstrijd bekend gemaakt op de jaarvergadering van de vogelwerkgroep. Frank Schreij was de onbetwiste winnaar met zijn verhaal, getiteld "Alcedo Atthis". Frank is helaas op 11 april 2016 overleden. De 2e en de 3e prijs gingen naar Goen Jansen en Michel Klemann.
Lees verder...

Jaarvergadering (02-11-2015)

Op de jaarvergadering, waar Pim Leemreise voor de pauze een boeiend verhaal vertelde over de rode wouw in de Achterhoek, ging na de pauze de film over vogels in en om Zutphen in première. De maker, ons lid Johan Blanksma, kreeg na afloop een staande ovatie. Alle aanwezige leden kregen de film op dvd mee naar huis. Ook kregen zij de speciale in kleur uitgebrachte jubileumuitgave van het jaarboek mee.

De sloop van een bosrietzanger (30-06-2015)

Het maaibeleid langs de IJsseloevers heeft pijnlijke gevolgen voor flora en fauna, zoals een filmpje over de sloop van een bosrietzanger laat zien.
Lees verder...

Boekje verschenen: Vogelwandelingen in en om Zutphen (30-06-2015)

Op zondag 28 juni 2015 nam Coby Pennings, wethouder van de gemeente Zutphen, het eerste exemplaar in ontvangst van het boekje Vogelwandelingen in en om Zutphen.
Lees verder...

Filmpjes (12-06-2015)

Er is een nieuwe rubriek gestart: Filmpjes.
Bij deze de uitnodiging om materiaal aan te leveren.

Opgezette uilen

De uilenwerkgroep heeft op de voorjaarsledenvergadering vier opgezette uilen cadeau gekregen: een steenuil, een kerkuil, een ransuil en een bosuil. De uilen gaan we gebruiken voor educatieve doeleinden. Ze krijgen een rol op de jubileummanifestatie bij het uilenballen pluizen. Leden van de vogelwerkgroep kunnen de uilen kosteloos lenen voor niet-commerciële doeleinden.